Om den folkelige kunst

Den folkelige kunst er en betegnelse dækkende kunstværker, der for det første er let forståelige og for det andet drejer sig om vores dagligdag

.

Om den folkelige kunst

At noget er populært eller folkeligt er ikke ensbetydende med, at det er dårligt. Det er derimod ensbetydende med, at der er mange, der kan li’ det, og som regel kan folk netop li’ det, fordi det kommer dem ved. Den folkelige kunst bør efter min mening have en mere dominerende plads i det danske kulturlandskab end nu, hvor der er al for megen fokus på kunst for de få.

— x —

Både Design Museum Danmark og Dansk Plakatmuseum ligger inde med en ganske stor del af Sikker Hansen’s originale plakater. Men udover en 100 års fødselsdags-udstillingen i 1997 ser vi jo ikke meget til denne danske kulturskat. Du kan lige se et par enkelte klassikere, og så er det det. Det er desværre en stor portion dansk kulturhistorie, der ligger og samler støv i gemmerne. Museerne skal rigtig nok indsamle, men hvis de aldrig viser det indsamlede frem, så er alle de indsamlede genstande populært sagt taget ud af ligningen for alle os andre. Vi skal da se dem.

— x —

Sikker Hansen’s plakater og tegninger er en dansk kulturskat, Der er bestemt ikke noget odiøst i at kunne li’ hans værker. Det er rigtig nok folkelig kunst, men det er sandelig også god kunst, for han formår for alvor at gestalte liv i langt de fleste af værkerne. Det er holdbar kunst og ikke kun et ligegyldigt abstrakt indspark i debatten. Trods det at hverdagen har ændret sig markant med indtog af fjernsynet, PC’er, mobiler og smartphones, er hans tegninger stadig let forståelige for de fleste, men hvis de ikke vises frem, går de desværre nok snart i glemmebogen.

— x —

Sikker Hansen blev jo ikke uden grund kaldt for Folkets Tegner. Han tegnede folks hverdag og altid i en naturlig komposition. Tegningerne indeholder rigeligt at se på, og han går tæt på uden at gå for tæt på. Vi kan som fluen på væggen være med på en kigger, hvor det tegnede dyr eller menneske uforstyrret fortsætter sine daglige sysler. Han viser os livet udfolde sig, og den historie kan mange af os godt li’. Læg dertil at han udnytter de litografiske virkemidler. Farven på papiret, der trykkes på, indgår ofte som en helt naturlig del af billedet – Enkelt og genialt.

.